UEFA vraagt om bewijs corruptie voor EK 2012

Geplaatst door

Spyros Marangos liet in gesprek met de Süddeutsche Zeitung weten dat er bij de toewijzing van het EK van 2012 sprake is geweest van omkoping. De UEFA wil nu dat Marangos met bewijzen komt.

“De UEFA kan alleen onderzoek openen op basis van tastbare elementen”, zo luidt een UEFA-verklaring meldt Reuters. “Tot op heden zijn deze nooit aan de UEFA verstrekt, ondanks herhaalde verzoeken. De UEFA heeft daarom, via haar raadsman, de individu opnieuw verzocht bewijs, dat volgens hem zijn beweringen kan bevestigen, te leveren. Dat bewijs moet uiterlijk woensdag 27 oktober binnen zijn.”

De geruchten over omkoping komen in een periode dat er ook bij de FIFA een zaak loopt over omkoping rondom de toewijzing van het WK van 2018 en 2022. Mocht de individu geen bewijs kunnen leveren, komen er sancties tegen hem. De UEFA noemt in de verklaring de naam van Marangos niet. Borys Kolesnikov, vice-premier van Oekraïne en belast met de planning van het land voor het EK, ontkent wangedrag. “Deze beschuldigingen zijn drie jaar oud. Als ze al maar voor een deel waar zouden zijn, was er geen kampioenschap.”

Jakub Kwiatkowski, woordvoerder van het Poolse ministerie van Sport, was duidelijk niet blij met de uitlatingen over omkoping. “Dit is gewoon laster, het is niet eens de moeite waard om over te praten. We behandelen deze zaak ook niet serieus, omdat er geen bewijs is gepresenteerd. Met deze logica kan iedereen rondlopen en zomaar iets zeggen, wat dan nog onzin is ook.” Een woordvoerder van de Poolse voetbalbond gaat de UEFA om opheldering vragen over de ongegronde beschuldigingen.