Nederland – Brazilië, the day after

Geplaatst door

De kranten in Nederland zijn eensgezind lyrisch over Oranje. En ook de buitenlandse pers is vol lof. Braziliaanse internetsites hebben hun zondebok gevonden: niet Felipe Melo of coach Dunga, maar Mick Jagger!

WERELDKLASSE, kopt De Telegraaf over de hele breedte van de voorpagina. ‘Wie kan dit elftal stoppen?’ Het AD volstaat op de voorpagina ook met één woord: Grandioos! Volgens Trouw is Oranje ‘rijp voor het maximale’ en de Volkskrant kopt: ‘Op karakter langs Brazilië’. Dat de Nederlandse kranten euforisch zijn, wekt nauwelijks verbazing.

Kortsluiting
In de Braziliaanse pers overheerst begrijpelijkerwijs de teleurstelling. Kranten en internetsites zijn na de 2-1 nederlaag eensgezind: Brazilië was in de tweede helft onherkenbaar. ‘De droom van een zesde wereldtitel moet opnieuw worden losgelaten’, zegt de on-lineversie van de krant O Globo, in een verwijzing naar de uitschakeling vier jaar geleden op het WK in Duitsland. Toen ook in de kwartfinale en eveneens door een Europees land, de latere verliezend finalist Frankrijk.

De krant Folha de Sao Paulo houdt het erop dat de Seleção in de tweede helft getroffen werd door kortsluiting en daarbij z’n kop verloor. De ploeg faalde in z’n specialiteit: het gevecht in de lucht, daarmee verwijzend naar de eigen (kop)goal van Felipe Melo en de winnende kopbal van Wesley Sneijder.

Middenvelder Melo moet het toch ontgelden, vooral ook vanwege zijn rode kaart na een drieste charge op Arjen Robben. De Braziliaanse oud-international Ronaldo, met 15 goals op 3 wk’s (1998-2002-2006) nog altijd wereldrecordhouder, adviseert Melo op Twitter om maar geen vakantie te vieren in Brazilië.

Mick Jagger
Verschillende Braziliaanse internetsites hebben trouwens nog een andere zondebok. De uitschakeling is volgens onder meer O Estado de Sao Paulo en Lance.net de schuld van Rolling Stoneszanger Mick Jagger! Met zijn steun voor het Braziliaanse elftal was de uitschakeling eigenlijk onvermijdelijk, want Jagger stond aanvankelijk achter de Verenigde Staten en (uiteraard) Engeland, twee landen die al eerder uit het toernooi zijn verdwenen. Zo bezien tekende Jagger het doodsvonnis door openlijk de kant van Brazilië te kiezen in het duel met Oranje.

De Europese pers is vol bewondering voor de formatie van bondscoach Bert van Marwijk. ‘Holland Hammer’, aldus het altijd kernachtige Bild dat vervolgt met de subkop ‘Brasilien unter Schock und Vollfrust’, oftewel: Brazilië geschockeerd en zwaar gefrustreerd. De BBC spreekt van een ‘stunning victory’ en The Times noteert ‘Samba stops as Brazil dumped out of World Cup’.

El gran protagonista del partido
France Football kraakt een kritische noot en heeft het over ‘un arbitre incompétent’, een onbekwame scheidsrechter. De Japanse arbiter zou veel te coulant zijn geweest tegenover Mark van Bommel, die op z’n minst geel zo niet rood had moeten krijgen.
De Zuid-Europese media zijn vooral lyrisch over Sneijder. ‘El gran protagonista del partido’, aldus de Spaanse sportkrant Marca.

En ook de Italiaanse Gazetta dello Sport roemt de middenvelder van Internazionale: ‘De uitblinker is een kleine man, maar hij verliet het veld met een grote glimlach. Sneijder kan bij Oranje een geweldig seizoen bekronen, waarin hij met Inter alles al gewonnen heeft wat er te winnen valt.’