Vurnon Anita

Geplaatst door

Vurnon Anita (Willemstad, Curaçao, 4 april 1989) is een Nederlands-Antilliaans profvoetballer die momenteel onder contract staat bij eredivisionist AFC Ajax, waar hij met succes de jeugdopleiding doorliep. Ook komt hij uit voor diverse Nederlandse jeugdelftallen.

Biografie

Jeugd

Anita werd geboren op het Antilliaanse eiland Curaçao, in de hoofdstad Willemstad. Hij verhuisde met zijn familie naar Nederland toen hij acht maanden oud was, maar keerde op zesjarige leeftijd weer terug naar Curaçao. Waar hij in Nederland vooral actief was als voetballer – hij was reeds op jonge leeftijd aangemeld bij VV Maarssen – toonde het enig kind in zijn geboorteland meer interesse in honkbal. Desondanks besloot hij op aanmoediging van zijn ouders door te gaan met eerstgenoemde sport, omdat daar meer toekomstperspectieven zouden liggen. Om het talent van Anita een grotere kans te geven zich te ontwikkelen besloot zijn familie in 1997 voor de tweede maal naar Nederland te verhuizen, waar de toekomstige profvoetballer zich opnieuw aanmeldde bij de amateurclub uit Maarssen. In zijn eerste seizoen speelde hij zich tijdens een met 1-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen een jeugdelftal van AFC Ajax in het oog van scouts van de eredivisionist. Tijdens de jaarlijkse talentendagen van de Amsterdamse club, enige tijd later, werd hij geselecteerd voor de E1-junioren.

AFC Ajax

De eerste jaren in de jeugdopleiding van Ajax vielen de middenvelder zwaar, vooral vanwege het hogere niveau en de lastige combinatie met school. Nadat hij zijn vmbo-diploma haalde, koos Anita voor een mbo-opleiding economie aan het Johan Cruyff College. Nadat hij een half jaar later bij de A-selectie werd gehaald stopte hij echter met de opleiding.

De middenvelder maakte in het seizoen 2005-2006 op zondag 19 maart 2006 op 16-jarige leeftijd zijn profdebuut in de hoofdmacht van Ajax, in de met 3-2 verloren uitwedstrijd tegen FC Groningen. Hij werd daarmee de op één na jongste debutant in het eerste elftal van de Amsterdamse club, achter Clarence Seedorf. Anita speelde dat seizoen nog wel mee met Ajax in de Gatorade Cup-wedstrijd (tegenwoordig KNVB-beker) tegen Roda JC, maar kwam verder niet aan spelen toe. In het daaropvolgende seizoen speelde Anita ook weer zeer weinig in Ajax 1. Hij deed twee wedstrijden mee, thuis in de competitie tegen Excelsior (2-2 gelijkspel) en in de UEFA Cup uit tegen Werder Bremen (3-0 verlies). In het seizoen 2007-08 speelde Anita geen enkele wedstrijd in Ajax 1 en werd genoemd als kandidaat om verhuurd te worden. Anita bleef echter bij Ajax en speelde vooral in Jong Ajax.

Anita maakte zijn terugkeer in Ajax 1 in thuiswedstrijd in de UEFA Cup tegen Borac Cacak, die Ajax met 2-0 won. Anita speelde sindsdien met regelmaat mee met de hoofdmacht, al was dat hoofdzakelijk als vervanger van geblesseerde basisspelers.

In het seizoen 2009-2010 wordt Anita vanwege een schorsing van Urby Emanuelson en een blessure van Thimothée Atouba door trainer Martin Jol op de linksbackpositie gepositioneerd. Hij weet door z’n felheid z’n gebrek aan lengte dusdanig te compenseren dat hij sindsdien op deze positie vrijwel altijd in de basis staat.

Interlands

Nederlandse jeugdelftallen

Anita doorliep alle nationale jeugdelftallen vanaf Nederland Onder-15. In 2005 nam hij deel aan zowel het Europees kampioenschap (in Italië) als het Wereldkampioenschap (in Peru) voor spelers onder de 17 jaar, waar respectievelijk de tweede en derde plaats werden behaald.

Nederlandse Elftal

In de voorbereiding voor het WK 2010 in Zuid-Afrika zit Anita bij de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Hij gaat mee naar het trainingskamp in Oostenrijk. Hij moet strijden voor een plek in de defintieve selectie als linksback. Hij heeft een goede kans om mee te gaan volgens bondscoach Bert Van Marwijk.

Europa onder 18

Op basis van een sterk toernooi met het Nederlands jeugdelftal onder de 17 jaar, werd Anita opgeroepen voor het Europees voetbalelftal onder 18. Hiermee was hij de enige Nederlander die geselecteerd werd voor het toernooi om de UEFA/CAF Meridian Cup. Op 27 februari 2007 maakte Anita zijn debuut voor de Europese selectie in de wedstrijd tegen het Afrikaans jeugdelftal (6-1 winst). In een elftal met onder meer Bojan Krkić en Aarón Ñíguez won het Europees jeugdelftal de hoofdprijs. Anita speelde in totaal twee wedstrijden, waarin hij zelf niet wist te scoren.