Sander Boschker

Geplaatst door

Sander Bernard Jozef Boschker (Lichtenvoorde, 20 oktober 1970) is een Nederlands doelman die onder contract staat bij FC Twente.

Carrière

Boschker speelde in zijn jeugd bij amateurclub Longa ’30 uit Lichtenvoorde en maakte op zijn zestiende de overstap naar de jeugd van FC Twente. Vanaf seizoen 1989/90 maakte hij als reservedoelman deel uit van de eerste selectie. Bij afwezigheid van eerste doelman Hans de Koning maakte Boschker op 26 november 1989 zijn Eredivisiedebuut voor FC Twente in een wedstrijd tegen Haarlem. In de met 2-2 geëindigde wedstrijd kreeg hij eigen doelpunten van Fred Rutten en André Karnebeek om de oren. Hij was lange tijd tweede doelman en zou pas in augustus 1991 zijn tweede wedstrijd spelen. Nadat De Koning wegens een ernstige blessure in de voorbereiding van het seizoen 1993/94 plotseling moest stoppen met betaald voetbal, werd Boschker de vaste waarde in het doel van Twente. In het seizoen 1996/97 werd het team aan de hand van de Duitse trainer Hans Meyer derde in de competitie.

Met Boschker in het doel won Twente in 2001 de KNVB beker. Hij eiste in de finale tegen PSV de hoofdrol voor zich op, door in de beslissende strafschoppenserie achtereenvolgens de penalty’s van John de Jong, Ronald Waterreus en Joonas Kolkka te stoppen. In 2003 besloot Boschker zijn contract bij Twente niet te verlengen. Hij schermde met interesse vanuit Engeland, maar vertrok uiteindelijk naar Ajax, waar hij een contract voor twee jaar tekende. In zijn eerste jaar bij Ajax won hij het landskampioenschap. Hij speelde echter geen enkele officiële wedstrijd en zat als derde doelman achter Bogdan Lobonţ en Maarten Stekelenburg vaak niet eens op de reservebank. Na een jaar besloten Boschker en Ajax het contract te ontbinden. Er was interesse van ADO Den Haag, maar in juni 2004 tekende hij een driejarig contract bij zijn oude ploeg FC Twente. In 2005 verlengde hij dit contract tot 2009.

Terug bij Twente werd Boschker opnieuw de eerste doelman. In de seizoenen 2005/06 en 2006/07 was hij tevens aanvoerder. Op 12 november 2006 speelde hij zijn 424e competitiewedstrijd voor FC Twente, waarmee hij het clubrecord van Epi Drost verbeterde. Onder trainer Fred Rutten, met wie Boschker in het begin van zijn carrière nog had samengespeeld, draaide Twente dat seizoen en het daaropvolgende seizoen mee in de top van de Eredivisie. Voor Boschker leidde dit tot een uitverkiezing in de voorselectie van het Nederlands elftal voor het Europees kampioenschap 2008. Als vierde keeper viel hij echter af voor de definitieve selectie van bondscoach Marco van Basten. In februari 2009 behaalde hij, nog steeds bij Twente, als tiende speler ooit de mijlpaal van 500 wedstrijden in de Eredvisie. Kort daarop verlengde hij zijn aflopende contract tot 2011. In het seizoen 2010 werd Boschker landskampioen met FC Twente door te winnen met 2-0 tegen NAC. Dit was al zijn 20ste seizoen bij FC Twente.

Trivia

* Boschker is zevende op de lijst van spelers met de meeste wedstrijden in de Eredivisie. Bovendien is hij sinds de wedstrijd tegen Roda JC op 31 januari 2010 de Eredivisiespeler met de meeste wedstrijden voor één club. Dit record nam hij over van Willy van der Kuijlen, die 529 competitieduels uitkwam voor PSV.

Erelijst

* KNVB beker: 2001 (FC Twente)
* Landskampioen: 2004 (AFC Ajax)
* UEFA Intertoto Cup: 2006 (FC Twente)
* Landskampioen: 2010 (FC Twente)