Ryan Babel

Geplaatst door

Ryan Guno Babel (Amsterdam, 19 december 1986) is een Nederlandse voetballer van Surinaamse afkomst, die onder contract staat bij de Engelse voetbalclub Liverpool.

Hij speelde voorheen doorgaans als centrale spits of aanvallende vleugelspeler, maar vervult bij Liverpool een rol als rechter- of linkermiddenvelder.

Carrière

Ajax

Babel debuteerde voor Ajax 1 op 1 februari 2004 thuis tegen ADO Den Haag (4-0) Op 26 maart 2005 debuteerde hij als international tegen Roemenië, als invaller voor Arjen Robben. Babel scoorde het tweede doelpunt in een met 0-2 gewonnen wedstrijd. Hij werd daarmee de op drie na jongste doelpuntenmaker van Oranje en de jongste doelpuntenmaker van na de Tweede Wereldoorlog[bron?].

Liverpool FC

Na het EK-onder 21 verkaste Babel naar Engeland. Op 12 juli 2007 maakte Ajax de transfer naar Liverpool FC bekend. Babel tekende een contract voor 5 jaar en maakte de overstap voor 17 miljoen euro. Afgezien van de latere transfer van Wesley Sneijder naar Real Madrid werd er nooit eerder zoveel geld betaald voor een speler uit Ajax’ eigen jeugd. Het oude record stond op naam van Frank de Boer, die voor 11 miljoen euro naar FC Barcelona vertrok.

Met het veroveren van een basisplaats bij Liverpool heeft Babel tot op heden moeite. Ondanks een prachtig doelpunt in de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon (1-1) houdt manager Rafael Benitez hem vaak op de bank. Het kwam hem op kritiek te staan van zowel de Engelse als Nederlandse pers. Ook werd Babel gelinkt aan een terugkeer naar Ajax. De aanvaller gaf aan revanche te willen nemen op zijn criticasters.

Internationaal

Oranje -21

Babel maakte deel uit van Jong Oranje tijdens het EK van 2007. Hij scoorde tweemaal in de groepswedstrijd tegen Jong Portugal en in de finale tegen Jong Servië (in dezelfde wedstrijd miste hij ook een penalty). Na afloop van de met 4-1 gewonnen finale werd hij uitgeroepen tot Man of the Match.

Nederlands Elftal

Babel zou meegaan naar het EK 2008, maar scheurde zijn enkelbanden op een besloten training. De eerder afgevallen Khalid Boulahrouz nam zijn plek in.