Robin van Persie

Geplaatst door

Robin van Persie (Rotterdam, 6 augustus 1983, Sound Robin van Persie (info·uitleg)) is een Nederlands voetballer die onder contract staat bij de Engelse club Arsenal. Eerder speelde hij voor Feyenoord, waarmee hij de UEFA Cup in 2002 won. Ook is hij actief als international voor het Nederlands voetbalelftal. Hij heeft inmiddels in 40 interlands 14 keer gescoord.

Van Persie staat bekend als een technisch begaafde voetballer met een fijne traptechniek. Van Persie kan zowel uit de voeten als vleugelspeler, alsook als spits.Clubvoetbal

Excelsior

Van Persie begint zijn voetballoopbaan bij SBV Excelsior. In tegenstelling tot de andere kinderen wordt hij al op zijn vierde jaar aangenomen, terwijl de leeftijdsgrens waarop je je mag aanmelden destijds vijf jaar was. De toenmalige jeugdtrainers Aad Putters en René Hessel wilden hem echter niet laten lopen, toen zij zagen hoe de linkspoot de ballen geplaatst in het doel werkte. Tot zijn dertiende zou hij uiteindelijk voor Excelsior uitkomen, waarna Feyenoord hem overnam. In de F-, E- en D-teams speelt hij samen met Saïd Boutahar, die ook als betaald voetballer aan de slag ging. Met jeugdvrienden Mounir El Hamdaoui en Luigi Bruins, die toen ook voor Excelsior speelden, voetbalt hij voornamelijk op de pleintjes in Kralingen in Rotterdam Oost. Excelsior is de club waar hij ook graag zijn carriere wil eindigen.

Feyenoord

Van Persie kan zowel als linksbuiten, rechtsbuiten en als spits uit de voeten. En niet alleen dat, ook als aanvallende middenvelder kan hij uit de voeten. Aanvallend middenvelder is ook zijn lievelings positie. Hij is opgeleid in de jeugdelftallen van Excelsior Rotterdam. In de C-jeugd werd hij weggehaald door Feyenoord en hij maakte zijn debuut voor het eerste elftal in het seizoen 2002. Dat seizoen leverde hem meteen zijn eerste grote successen: winst in de UEFA Cup-finale op 8 mei 2002, en uitverkiezing tot Talent van het seizoen 2001/2002. Door zijn moeilijke karakter en afwijkend gedrag werd hij echter geen populaire speler bij de technische staf in Rotterdam.

Arsenal

In de zomer van 2004 werd hij gecontracteerd door Arsenal, op voorspraak van manager Arsène Wenger. Daar debuteerde hij op 8 augustus in de met 3-1 gewonnen Community Shield-wedstrijd tegen rivaal Manchester United. Tegen Charlton Athletic maakte Van Persie op 29 september 2006 een prachtdoelpunt, dat uiteindelijk bekroond werd tot doelpunt van de maand. Van Persie vertelde aan het eind van het seizoen 2008/2009 dat hij graag prijzen wilde pakken. Alleen de FA CUP in 5 jaar vond van Persie te weinig. Toen hij Feyenoord verliet ging hij naar Arsenal om prijzen te pakken. Ironisch of niet, de enige Europese prijs die Van Persie pakte in zijn carrière was bij Feyenoord. Manchester United wilde deze zomer €20.000.000,- gaan bieden op v. Persie. Ook Barcelona had interesse voor de Nederlandse voetballer. Hij bleef uiteindelijk gewoon bij Arsenal.

Interlands

Nederland

Op 4 juni 2005 debuteerde hij in het Nederlands elftal, tegen Roemenië. Op 8 juni 2005 speelde hij zijn tweede interland tegen Finland, waarin hij scoorde.

Tot 14 november 2009 speelde hij 41 interlands, waarin hij 14 keer scoorde. Daarmee is hij samen met Rafael van der Vaart(Real Madrid) en Klaas Jan Huntelaar(AC Milan) topscorer voor het Nederlands Elftal van nog actieve internationals. In zijn laatst gespeelde interland tegen Italië raakte hij na 10 minuten ernstig gebleseerd aan zijn enkel en moest hij het veld verlaten. Hij lag er ongeveer 5 maanden uit. Op woensdag 14 april maakte Van Persie zijn rentree in de Engelse Premier League met zijn club Arsenal tegen Tottenham Hotspurs.