Khalid Boulahrouz

Geplaatst door

Khalid Boulahrouz (Maassluis, 28 december 1981) is een Nederlandse professionele voetballer. Hij speelt vooral centraal en rechts in de verdediging.

Hij speelde in zijn jeugd bij achtereenvolgens Excelsior Maassluis, DSOV, Ajax, Haarlem en AZ. In het seizoen 2001/2002 maakte hij op 9 maart 2002 zijn prof-debuut bij RKC Waalwijk. Daar speelde twee volledige seizoenen, waarna hij aan het begin van seizoen 2004/2005 de overstap maakte naar het Duitse HSV. Op 11 september 2004 maakte hij zijn debuut voor de club, en op 9 maart 2005 scoorde hij zijn eerste doelpunt voor HSV. Vanwege zijn agressieve speelwijze werd hij in Duitsland der Kannibale genoemd. Vanaf 21 augustus 2006 tot en met juni 2008 stond Boulahrouz onder contract bij Chelsea FC. In het seizoen 2006/07 speelde Boulahrouz 13 competitiewedstrijden voor Chelsea. In het seizoen 2007/08 werd Boulahrouz verhuurd aan Sevilla FC. Bij Sevilla speelde Boulahrouz slechts zeven wedstrijden. Eind oktober 2007 raakte hij geblesseerd, een blessure die hem de rest van het jaar aan de kant zou houden. In juli 2008 tekende Boulahrouz een contract bij VfB Stuttgart.

Nederlands elftal

Op 3 september 2004 maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal, in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Liechtenstein. Onder Marco van Basten (de bondscoach van Oranje) was Boulahrouz een vaste waarde in Oranje tijdens de kwalificatie voor het WK 2006 in Duitsland. Hij ging mee naar het WK, maar moest zijn plek afstaan aan André Ooijer. Na een invalbeurt in de tweede poulewedstrijd tegen Ivoorkust had Boulahrouz in de twee daaropvolgende wedstrijden, tegen Argentinië en Portugal, een basisplaats. Tegen Portugal in de achtste finales kreeg hij twee keer geel en moest na ruim een uur spelen van het veld. Oranje verloor met 0-1 en werd uitgeschakeld voor de kwartfinale op het WK. Ook in het begin van de kwalificatiereeks voor het EK2008 maakte hij deel uit van de selectie, maar in oktober 2007 liep hij een blessure op die hem de rest van het seizoen aan de kant zou houden. In mei 2008 maakte Boulahrouz zijn rentree in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Hij werd echter in eerste instantie niet meegenomen naar dit EK, omdat bondscoach Van Basten Mario Melchiot boven hem verkoos. In de laatste week van de voorbereiding van het EK scheurde Ryan Babel zijn enkelbanden en werd Boulahrouz alsnog opgenomen in de definitieve selectie. In alle wedstrijden (tegen Italië, Frankrijk, Roemenië en Rusland) stond Boulahrouz in de basis. Hij kreeg voor zijn sterke, overtuigende spel daarin complimenten door o.a. bondscoach V.Basten.

Trivia

In de aanloop naar de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van 2006 was Boulahrouz één van de ondertekenaars van een door GroenLinks geïnitieerd manifest waarin goed verdienende Nederlanders premier Balkenende opriepen hen minder financiële voordelen te gunnen en in plaats daarvan meer te doen aan armoedebestrijding.