Ibrahim Afellay

Geplaatst door

Ibrahim Afellay (Utrecht, 2 april 1986) – bijgenaamd Ibi – is een Nederlandse voetballer van Marokkaanse afkomst, die voortkomt uit de jeugdopleiding van PSV. Hij behoort sinds 2003/04 tot het eerste team. Tot Afellays sterke punten behoort zijn techniek. Hij staat ook regelmatig in de belangstelling van Europese (top)clubs.

PSV

Begin

De in Utrecht geboren middenvelder groeide op in de Utrechtse wijken Zuilen en Overvecht en is afkomstig van de amateurs van USV Elinkwijk in Utrecht. Zijn eerste officiële wedstrijd voor het eerste van PSV speelde hij op 4 februari 2004 in de beker tegen NAC (0-1 verlies). Hij viel in de 72ste minuut in voor Johann Vogel. Zijn competitiedebuut volgde tien dagen later tegen FC Twente, toen hij inviel voor verdediger Kevin Holland.

In het seizoen 2003-2004 speelde hij in totaal drie officiële duels. Het seizoen 2004-2005 heeft hem zeven competitiewedstrijden opgeleverd. Op 18 december 2004 startte hij in de basis tegen Roda JC. In de kampioenswedstrijd op 23 april 2005 tegen Vitesse viel Afellay in de 15de minuut in voor aanvaller Robert. Het was PSV’s 18e landstitel, Afellay’s eerste. In de topper tegen Feyenoord op 15 mei 2005 scoorde Afellay tweemaal; dit waren tevens zijn eerste twee goals voor PSV.

Doorbraak

In het seizoen 2005-2006 mocht hij voor de wedstrijden in de Johan Cruijff Schaal en de eerste drie competitieduels in de basis plaatsnemen. In alle vier de duels kreeg hij geel waardoor hij voor het vierde competitieduel geschorst was. Door afwezigheid van DaMarcus Beasley en Mika Väyrynen speelde hij die duels naast Jan Vennegoor of Hesselink en Jefferson Farfán en enkele duels naast Phillip Cocu en Timmy Simons.

Op 13 september 2005 maakte Afellay zijn Champions League-debuut. Tegen Schalke 04 startte Afellay in de basis. PSV won het duel met 1-0. Marco van Basten nam Afellay op in zijn voorselectie voor de interlands van het grote Oranje tegen Tsjechië en Macedonië op 8 en 12 oktober 2005.

Afellay heeft dat jaar in alle acht Champions League wedstrijden van PSV een basisplaats. Ook in het kampioenschap van 2005/2006 heeft hij een flink aandeel: hij speelt 23 wedstrijden. De meeste wedstrijden mist Afellay door blessures. Er worden vraagtekens gezet bij de fysieke gesteldheid van Afellay, maar PSV en Afellay houden het op groeiproblemen, aangezien Afellay nog tot zijn twintigste flink doorgroeide.

Vaste waarde

In het historische kampioenschap van 2006/2007 waarin PSV op de laatste dag het kampioenschap pakte met één doelpunt verschil speelt Afellay 27 van de 34 wedstrijden. Ook nu nog moet hij regelmatig verstek laten gaan wegens blessures, zij het al een flink stuk minder, maar Afellay’s basisplaats staat niet ter discussie en Afellay groeit uit tot basisspeler bij PSV. Zijn ontwikkeling wordt onderkend en Afellay wordt Nederlands Talent van het Jaar van het seizoen 2006/2007.

Drijvende kracht

Een jaar later is Afellay buiten een vaste basisspeler ook één van de drijvende krachten bij PSV; niet alleen vanwege zijn kwaliteiten als het drijven met de bal, maar ook door zijn positie, centraal achter de centrumspits. Opvallend dat seizoen zijn de gele kaarten. Zowel voor hemzelf als voor zijn tegenstander. Afellay is de speler in de Eredivisie wiens tegenstander het vaakst een gele kaart krijgt. Hijzelf laat zich ook niet onbetuigd en krijgt 7 gele kaarten (in 23 wedstrijden), meestal wegens “praten”. Deze gele kaarten leveren hem drie keer een schorsing op: de wedstrijden tegen directe concurrent Ajax, zowel in de Arena als in het Philips Stadion, en de kampioenswedstrijd die uiteindelijk geen kampioenswedstrijd werd van PSV, thuis tegen FC Twente. In het seizoen 2007/2008 wint Afellay het vierde kampioenschap op rij met PSV. Op 4 december 2007 maakte PSV en Afellay bekend dat het aflopende contract (medio 2010) opengebroken, verbeterd en verlengd is tot medio 2011. In het seizoen 2009-2010 krijgt Afellay een controlerende rol op het middenveld. Hij is tevens reserve aanvoerder geworden achter Timmy Simons. Omdat Timmy Simons weinig speelt is Afellay veel wedstrijden aanvoerder. In januari word bekend dat psv het contract van Ibi wil verlengen. In het seizoen 2009/10 is Afellay aanvoerder geworden. Fred Rutten heeft Timmy Simons op de bank gezet.

International

Na het seizoen 2004-2005 nam Afellay, die ook de Marokkaanse nationaliteit bezit, voor het Nederlandse team deel aan het WK tot 20 dat in Nederland plaatsvond. In de eerste wedstrijd tegen Japan blonk hij uit door het openingsdoelpunt te scoren. Vanwege een opspelende hamstring werd hij echter in de tweede wedstrijd tegen Australië gespaard door bondscoach Foppe de Haan. In de derde wedstrijd tegen Benin kwam Afellay na een luchtduel in de 27e minuut verkeerd neer, waarna het toernooi voor hem afgelopen was. Uiteindelijk bleek hij een scheurtje in de enkelband opgelopen te hebben.

Hij werd gezien als een grote kanshebber voor een plaats in het Nederlands elftal. Op 10 november 2006 maakte bondscoach Marco van Basten bekend dat Afellay niet in de selectie zat tegen de oefeninterland tegen Engeland. Wel zat hij dus bij de voorlopige selectie. Afellay werd niet opgenomen in de selectie omdat hij de keuze tussen zijn vaderland Marokko en tussen Nederland nog even wilde uitstellen. Hij werd ook al opgeroepen door de Marokkaanse bondscoach, maar Afellay zou pas zijn keuze maken als hij met de technische staf van het Nederlands elftal had gepraat.

Op 26 januari 2007 maakte hij bekend, dat hij kiest voor Oranje. Hij had tot zijn 21e verjaardag de tijd om bij de FIFA een verzoek in te dienen om toch voor Marokko uit te mogen komen, omdat hij voor Jong Oranje heeft gespeeld. Hij gaat geen gebruik maken van deze mogelijkheid om zijn voetbalnationaliteit te veranderen. Op 28 maart 2007 maakte hij zijn debuut in en tegen Slovenië. Tijdens het EK2008 was Afellay lid van de Oranje-selectie en speelde hij drie wedstrijden mee, tegen Italië, Roemenië en Rusland.