Gregory van der Wiel

Geplaatst door

Gregory van der Wiel (Amsterdam, 3 februari 1988) is een Nederlands voetballer, die voor Ajax speelt. Voor deze club speelde hij tot nu toe zijn hele carrière, hij werd tussendoor alleen uitgeleend aan Haarlem.

Clubs

Van der Wiel doorliep een deel van de jeugdopleiding bij Ajax. In juni 2002 werd hij uitgeleend aan HFC Haarlem, waarmee de Amsterdamse club een samenwerkingsverband had. In 2005 keerde hij terug op het oude nest en sloot aan bij de Ajax A1. Op 11 maart 2007 in de uitwedstrijd tegen FC Twente maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal. Hij verving de geblesseerde aanvoerder Jaap Stam. Pas in 2009 maakte hij zijn eerste doelpunt, tegen FC Utrecht. Inmiddels heeft hij er vijf op zijn naam staan. Met zijn wedstrijden in de hoofdmacht liet hij een dusdanige indruk achter dat Ajax zijn contract verlengde tot 2011 en later tot 2013. Ook aan het begin van het seizoen 2009/10 was hij weer een vaste waarde in het eerste elftal.

Van der Wiel was in het seizoen 2009-2010 de enige veldspeler in de eredivisie die geen enkele minuut gemist heeft Ook de doelpunten die hij tot dan toe maakte lijkt een statistisch bijzondere prestatie voor de verdediger. Met de zes treffers staat hij op gelijke hoogte met FC Groningen verdediger Andreas Granqvist ; beide scoren hoog in het Europese doelpuntenklassement voor verdedigers.

Nationaal elftal

Door zijn prestaties bij Ajax viel hij ook op bij bondscoach Bert van Marwijk. Op woensdag 11 februari in de 84e minuut maakte hij zijn debuut in en tegen Tunesië als vervanger van John Heitinga. Op zaterdag 28 maart 2009 maakte hij zijn debuut in de basis van het Nederlands elftal in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Schotland. Hij speelde hier de gehele wedstrijd en wederom als vervanger van Johnny Heitinga.