Eljero Elia

Geplaatst door

Eljero Elia (Voorburg, 13 februari 1987) is een Nederlandse profvoetballer die uitkomt voor Hamburger SV. De vleugelaanvaller vertegenwoordigde eerder ADO Den Haag en FC Twente.

Carrière

Elia begon met voetballen bij SV Voorburg. Daarna volgden Forum Sport en Tonegido, waarop hij op negenjarige leeftijd in de jeugdopleidingen van ADO Den Haag werd opgenomen. In 2000 werd hij opgemerkt door scouts van Ajax en stapte hij over naar de jeugdopleiding van Ajax, maar keerde in 2002 terug naar de jeugdopleiding van ADO. Elia maakte in december 2004 zijn profdebuut in het eerste elftal van ADO Den Haag. In dat seizoen, 2004/2005, speelde hij vier wedstrijden voor zijn ploeg, waarin hij één doelpunt maakte.

De linkerspits maakte in 2005 deel uit van Oranje onder de negentien. In het begin van 2006 maakte hij zijn debuut in Jong Oranje.

Vanaf het seizoen 2007/08 stond Elia onder contract bij FC Twente. Ajax had ook belangstelling, maar de club uit Amsterdam wilde hem weer een seizoen verhuren aan ADO. Elia had geen zin om een jaar in de Eerste divisie te spelen en verkoos mede daarom de Twentenaren.

Op 19 november 2008 speelde Elia zijn eerste interland voor Nederland B. Tegen Jong Zweden stond hij rechtsbuiten. De wedstrijd eindigde in een 0-3 nederlaag.

De ontwikkeling van Elia bleef gedurende het seizoen 2008/09 in het land niet onopgemerkt. In de winterstop van seizoen 2008/09 stond de Voorburger in de belangstelling van onder meer Ajax en PSV. Ajax bracht twee maal een bod uit, maar kon FC Twente niet verleiden tot een verkoop. Op 15 januari 2009 werd bekend dat hij zijn contract bij Twente verlengde tot medio 2013.

In 2009 werd Elia door een jury onder leiding van Johan Cruijff verkozen tot Talent van het Jaar. Daarmee volgde hij Miralem Sulejmani op.

Op 29 mei 2009 maakte Bert van Marwijk bekend dat hij Elia in de definitieve selectie van het Nederlands elftal opnam voor de duels tegen IJsland en Noorwegen. Voor Elia was het de eerste keer dat hij bij de A-selectie van Oranje zat.

Na afloop van het seizoen 2008/09 stond Elia opnieuw in de belangstelling van verscheidene clubs, waaronder Ajax en Hamburger SV, die hem van FC Twente wilden overnemen. Daar in eerste instantie niet aan de eisen van FC Twente-directeur Joop Munsterman werd voldaan, ging deze daarmee in beide gevallen niet meteen akkoord. Op 4 juli 2009 werd er niettemin alsnog een akkoord bereikt met Hamburger SV, waar Elia per seizoen 2009/10 voor uitkomt. Met de transfer zou omstreeks tien miljoen euro gemoeid zijn, waarvan 20% naar ADO Den Haag ging.

Op 9 augustus 2009 maakte Elia zijn competitiedebuut voor HSV. Tijdens een wedstrijd tegen SC Freiburg viel hij twintig minuten voor het einde in. In zijn vijfde competitieduel maakte hij indruk met een doelpunt, waarbij het schot een snelheid haalde van 133 kilometer per uur. Tevens werd hij voor de derde keer in vijf duels tot Man of the Match verkozen.

Oranje

Op 5 september 2009 maakte Elia zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Japan. Na rust kwam hij erin voor Arjen Robben. In de 69e minuut scoorde Robin van Persie de openingstreffer op aangeven van Elia. Later gaf hij ook nog de assist op Huntelaar, die in de 87′ minuut de 3-0 maakte. In zijn tweede interland op 9 september 2009 viel Elia in voor Arjen Robben voor het WK-kwalificatieduel met Schotland in Glasgow. Hij tekende voor de 0-1 in de 82e minuut en maakte hier zijn eerste interlanddoelpunt.

Persoonlijk

De voornaam Eljero is een verbastering van de naam van zanger Al Jarreau.