Edson Braafheid

Geplaatst door

Edson Braafheid (Paramaribo, 8 april 1983) is een Surinaams voetballer met de Nederlandse nationaliteit die momenteel onder contract staat bij FC Bayern München, maar sinds januari 2010 op huurbasis uitkomt voor de Schotse topclub Celtic FC.

Clubvoetbal

FC Utrecht

Braafheid speelde voor FC Abcoude alvorens hij in de opleiding van FC Utrecht terecht kwam. Hij debuteerde in het eerste elftal van FC Utrecht in het seizoen 2003/2004 en speelde dat seizoen 13 wedstrijden. Sinds 2004 was hij een vaste waarde bij de club uit de Domstad. Na een waar pokerspel rondom Edson Braafheid vertrok hij op 26 januari 2007 naar Twente. Iets wat hem in Utrecht niet in dank werd afgenomen.

FC Twente

Op 9 juni 2009 werd bekend dat Braafheid FC Twente verlaat voor Bayern München. Hij heeft een contract voor 4 jaar getekend.

Bayern München

De linksback kwam in zijn eerste halfjaar weinig voor in de plannen van trainer Louis van Gaal. Door een gebrek aan perspectieven werd in overleg besloten de verdediger vanaf februari 2010 op huurbasis onder te brengen bij de Schotse topclub Celtic FC.

Celtic FC

Bij Celtic verwacht Braafheid meer speeltijd te krijgen, omdat hij nog steeds hoop heeft met Nederland naar het WK in Zuid-Afrika te gaan. In Glasgow treft de verdediger twee landgenoten aan: Glenn Loovens en Jos Hooiveld. Op 7 februari maakte Braafheid zijn debuut bij Celtic. Hij won met zijn nieuwe ploeg in de vijfde ronde van het Schotse bekertoernooi met 4-2 bij Dunfermline. Braafheid speelde sterk en stond aan de basis van twee van de vier doelpunten.

Interlands

Nederland

Als verdediger in Jong Oranje won hij in 2006 het Europees kampioenschap voetbal onder 21.

Op 19 november 2008 speelde hij zijn eerste interland voor Nederland B. Tegen Jong Zweden stond hij linksback. De wedstrijd eindigde in een 0-3 nederlaag.

Edson debuteerde op 11 februari 2009 in het Nederlands elftal in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Tunesië in Tunis; uitslag (1-1). Hij startte in de basis op zijn vertrouwde linksbackpositie. Hij maakte de 90 minuten vol en deed dat verdienstelijk. Bondscoach Van Marwijk beoordeelde zijn optreden met een 6,5.

Suriname

Edson Braafheid blijft verbonden met zijn geboorteland. Zo speelde hij al eerder benefiet-wedstrijden met de Suriprofs, een team bestaande uit voetballers die zelf geboren zijn in óf van wie ten minste één van de ouders uit Suriname afkomstig is.

In 2009 werd Braafheid door bondscoach Wensley Bundel opgenomen in de Surinaamse selectie voor de PARBO Cup. Omdat het toernooi niet onder auspiciën van de FIFA wordt gespeeld, mocht Braafheid ondanks zijn verleden bij diverse Nederlandse selecties, uitkomen voor het Surinaams voetbalelftal tijdens het vriendschappelijke vierlandentoernooi. Nog voordat hij één interland kon spelen, moest Edson Braafheid in juni 2009 afhaken wegens interlandverplichtingen met Nederland.