Dirk Kuijt

Geplaatst door

Dirk Kuijt (Katwijk, 22 juli 1980), soms geschreven als Dirk Kuyt, is een Nederlands voetballer die momenteel onder contract staat bij Liverpool FC. Met zijn spel groeide hij bij FC Utrecht uit tot dé publiekslieveling, iets wat hij later bij Feyenoord zou herhalen.

Kuijt, voetballer van beroep, begon zijn voetbalcarrière bij de amateurvereniging Quick Boys en startte samen met maatje Hendrik van Beelen als profvoetballer in 1998 bij FC Utrecht. Later bleek het talent om steeds boven de verwachtingen uit te stijgen een handelskenmerk van Kuijt te zijn. Kuijt groeide toen uit tot publiekslieveling bij FC Utrecht. Vanaf het seizoen 2003/2004 kwam hij uit voor Feyenoord, waar hij ondanks aanvankelijke twijfel bij het thuispubliek de publiekslieveling werd. Met ingang van het seizoen 2005/06 werd Kuijt aanvoerder onder trainer Erwin Koeman.

Vanaf het seizoen 2006/2007 staat Kuijt onder contract bij Liverpool FC. Hij tekende een contract voor vier jaar met een geschatte transfersom van € 18 miljoen. Het salaris van Kuijt bedraagt £ 45.000 per week.

Op woensdag 19 mei 2007 werd bij Quick Boys de Dirk Kuijt-tribune geopend. Omdat Kuijt Champions League verplichtingen bij zijn club had, werd de tribune geopend door zijn dochtertje. Op woensdag 23 mei 2007 maakte Kuijt zijn eerste doelpunt ooit in de Champions League, in de finale tussen Liverpool en AC Milan. Hij scoorde in de 89ste minuut en verkleinde daarmee de achterstand naar 1-2. Liverpool FC verloor echter toch.

In het seizoen 2007-2008 was alles bij zijn club Liverpool er op gericht om het landskampioenschap te behalen. Het landskampioenschap raakte al snel buiten beeld. In de halve finale van de Champions League scoorde Kuijt tegen Chelsea, maar dit was niet genoeg om de finale te bereiken. Op Zaterdag 6 februari 2010 scoorde Kuijt zijn vijftigste doelpunt als speler voor Liverpool in de thuiswedstrijd tegen Everton.

Privé

Kuijt is getrouwd en heeft één dochter en twee zonen. Hij is een christen. Zijn vader stierf aan kanker op 29 juni 2007.

Nederlands Elftal

Kuijt maakte op 3 september 2004 zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Liechtenstein. Kuijt was ook actief op het WK 2006 in Duitsland, waar hij twee wedstrijden (tegen Argentinië en Portugal) in de basis startte. Na even buiten beeld gebleven te zijn bij bondscoach Marco van Basten speelde Kuijt zich weer in de selectie van het Nederlands Elftal voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Hij scoorde het eerste doelpunt tegen Frankrijk (4-1). Hij stond in de basis tegen Italië,Frankrijk en Rusland. Hij viel ook in tegen Roemenië.