Demy de Zeeuw

Geplaatst door

Demy de Zeeuw (Apeldoorn, 26 mei 1983) is een Nederlandse voetballer. De middenvelder komt sinds seizoen 2009/10 uit voor Ajax, waar zijn contract tot en met 2012/13 loopt.

Go Ahead Eagles

De Zeeuw begon met voetballen in zijn geboortestad Apeldoorn bij WSV Apeldoorn. Hier speelde hij tot zijn twaalfde totdat stadsgenoot AGOVV hem scoutte. Zijn eerste wedstrijden in het betaald voetbal speelde De Zeeuw in het dichtbij gelegen Deventer, bij Go Ahead Eagles. In het seizoen 2001/2002 kwam De Zeeuw drie keer uit voor de Rood-Gelen. Tot en met 2004/05 kwam De Zeeuw in totaal tot 55 wedstrijden en zeven doelpunten voor Go Ahead Eagles. In zijn laatste seizoen was de middenvelder een vaste waarde in de Adelaarshorst. Dit viel vooral AZ op, toen De Zeeuw een in de zomer van 2005 een oefenwedstrijd afwerkte tegen de de club uit Alkmaar. De speler overtuigde trainer Louis van Gaal, waarop AZ hem voor een bedrag van 100.000 euro overnam van Go Ahead Eagles. Ondanks de interesse van onder meer FC Groningen ondertekende De Zeeuw een contract tot medio 2009.

AZ

Tijdens zijn eerste seizoen in de Alkmaarderhout speelde De Zeeuw 26 wedstrijden. AZ brak daarom in mei 2006 het contract van de middenvelder open om het te verlengen tot medio 2010. Het daaropvolgende seizoen presteerde De Zeeuw dusdanig in de hoofdmacht van AZ dat hij zijn debuut mocht maken voor het Nederlands elftal, onder danmalig bondscoach Marco van Basten. AZ verlengde daarop het contract van de middenvelder nogmaals in mei 2007. Het daaropvolgende seizoen verliep voor De Zeeuws ploeg AZ beneden verwachting. Werd de club bij de competitiestart nog getipt als een van de kanshebbers voor de landstitel, halverwege het seizoen kon dit al worden vergeten. De Zeeuw omschreef het seizoen als “één groot dieptepunt”. Daarbij nam Ruud Vormer zijn positie centraal op het middenveld over. Coach Van Gaal vond dat de rol van De Zeeuw binnen AZ moest veranderen: hij moest het elftal gaan dragen. Zijn rol binnen het Nederlands elftal bleek minder omstreden. Tijdens EK-kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije en Albanië behoorde hij tot de basisklanten van het Nederlandse keurkorps.

AZ sloot het seizoen af op een teleurstellende 11e plaats in de competitie. De Zeeuw hoopte vervolgens bij het EK voetbal in Zwitserland en Oostenrijk een goede indruk te maken om zodoende een transfer naar een andere club af te dwingen. Tijdens het toernooi kwam hij niettemin alleen in actie tegen Roemenië, waardoor het aantal speelminuten tegenviel. Hij werd kort in verband gebracht met Ajax, waar de opgestapte bondscoach Van Basten aan het roer was komen te staan. Dit bleven geruchten en het kwam niet tot een overgang. De kleine middenvelder had die zomer alles gezet op een transfer gezet die uitbleef. Mede door de transferperikelen kon De Zeeuw zijn trainer Van Gaal niet overtuigen tijdens de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In de openingswedstrijd tegen NAC werd hij niet opgenomen in de basiself. Even leek hij alsnog getransfereerd te worden naar Hamburger SV. De Duitse subtopper meldde zich op de laatste dag van de transferperiode. HSV ging akkoord met de prijs die AZ voor hem verlangde, maar had geen tijd meer om hem in te schrijven bij de Duitse voetbalbond.

Ondanks de stroeve seizoensstart vocht De Zeeuw zich terug in de basis bij AZ. Tijdens de derde competitiewedstrijd tegen PSV kreeg de middenvelder voor het eerst dat seizoen een plaats bij de eerste elf, die met 1-0 de eerste zege van de competitie bewerkstelligden. AZ begon vervolgens beter te spelen en verloor de eerste competitiehelft geen enkele wedstrijd meer. Tijdens de winterstop doken er geruchten op dat HSV opnieuw bij AZ zou aankloppen voor De Zeeuw. De Duitsers raakten kort daarvoor Nigel de Jong kwijt aan Manchester City en zouden op zoek zijn naar een vervanger. De Zeeuw gaf zelf aan geen nieuw contact te hebben gehad met Hamburger SV. AZ op haar beurt, verklaarde dat het niet van plan zou zijn om een van haar beste spelers zomaar te laten vertrekken.

In het voorjaar van 2009 bood AZ De Zeeuw opnieuw een contractverlenging aan tot medio 2011. Hier ging de middenvelder ditmaal niet op in. De middenvelder behaalde in het seizoen 2008/09 met AZ het eerste landskampioenschap van de club in 28 jaar. Het succes trok de aandacht van verscheidene buitenlandse clubs en onder meer De Zeeuw bleek wederom in de belangstelling te staan van HSV. Op 9 juli 2009 werd officieel bekend dat ook Ajax interesse had in de middenvelder. De Zeeuw zelf had wel oren naar de club uit Amsterdam, waar de voormalig trainer van HSV, Martin Jol, inmiddels het stokje had overgenomen van Van Basten. AZ gaf in eerste instantie aan de middenvelder niet te willen verkopen aan een directe concurrent, maar toonde zich na enkele weken toch bereid om mee te werken aan een transfer. Het eerste bod van de Amsterdammers, naar verluidt vier miljoen euro, werd door AZ van tafel geveegd. Ajax moest met een beduidend hoger bod komen om de speler van de Alkmaarders over te kunnen nemen. Naar verluidt verlangde AZ minimaal acht miljoen euro. Het bleef enige tijd stil, maar op 24 juli 2009 werd officieel bekend gemaakt dat de middenvelder definitief overstapte naar Ajax.

Ajax

Ajax voldeed aan de vraagprijs van AZ en aangezien beide clubs niets bekend maakten over de transfersom, zou dat betekenen dat de transferprijs niet boven de 6.5 miljoen (10% van het budget) zou liggen. Anders zou Ajax als beursgenoteerd bedrijf verplicht zijn geweest hoeveel hij had gekost, De Zeeuw tekende een contract voor vier jaar tot medio 2013. Hij werd vlak voor het duel tussen Ajax en Atlético Madrid gepresenteerd aan het Amsterdamse publiek en de Nederlandse pers. De middenvelder kon naar eigen zeggen ook naar het buitenland, maar volgens hem “schoven clubs de beslissing steeds voor zich uit”.