Bert van Marwijk

Geplaatst door

Lambertus (Bert) van Marwijk (Deventer, 19 mei 1952) is een voormalig Nederlands voetballer. Hij speelde onder meer voor Go Ahead Eagles, AZ, MVV en Fortuna Sittard. Ook speelde hij voor het Nederlands elftal. In 1988 zette hij een punt achter zijn carrière en begon hij een carrière als trainer. Op het Europese toneel wist hij met Feyenoord in 2002 de UEFA Cup te winnen. Momenteel is hij bondscoach van het Nederlands elftal.

Clubvoetbal

Als aanvaller en middenvelder speelde hij 390 wedstrijden in de Eredivisie, onder andere bij Go Ahead Eagles, AZ ’67, MVV en Fortuna Sittard. Hij speelde één interland.

Nederlands elftal

Aan het eind van zijn laatste seizoen voor de Go Ahead Eagles (30 mei 1975) werd Van Marwijk door toenmalig bondscoach George Knobel opgeroepen voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Joegoslavië. Hij startte samen met mede-debutant Henk van Rijnsoever van AZ ’67 in de basis. In het Partizan-stadion zagen 25000 toeschouwers hoe Savic (12 ‘) en Danilo Popivoda (18 ‘) Joegoslavië al ver voor rust op een 2-0 voorsprong zetten. In de rust werd Van Marwijk gewisseld voor nóg een debutant: Nico Jansen. De speler van FC Amsterdam was de enige die van scheidsrechter Lajos Somlai een gele kaart kreeg. In de 81e minuut zette Izevic de eindstand op het bord: 3-0. Dit was tevens de laatste wedstrijd van Van Marwijk voor het Nederlands elftal.