Arjen Robben

Geplaatst door

Arjen Robben (Bedum, 23 januari 1984) is een Nederlandse voetballer. De linksbuiten staat sinds augustus 2009 onder contract bij Bayern München, waar hij voor vier jaar tekende. Eerder speelde hij voor FC Groningen, PSV, Chelsea FC en Real Madrid.

FC Groningen

In zijn jonge voetbaljaren speelde Robben bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Bedum. Als C-junior maakte hij de overstap naar FC Groningen. Op 16-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van FC Groningen.

Hij zou twee volledige seizoenen bij FC Groningen spelen. In 46 wedstrijden in de Eredivisie maakte hij acht doelpunten. Hoewel hij geen topscorer was, werd Robben dankzij zijn snelle aanvallen vanaf links en zijn opvallende acties in zijn eerste seizoen (2000-2001) Speler van het Jaar bij FC Groningen. Zijn talent bleef niet onopgemerkt, waardoor de drie traditionele Nederlandse topclubs Feyenoord, Ajax en PSV de linksbuiten graag wilden hebben. Robben koos voor PSV, dat een transfersom van 9.500.000 gulden overmaakte naar Groningen.

PSV

Bij PSV scoorde hij meer dan voorheen en ook zijn spel ontwikkelde zich verder. In het seizoen 2002-2003 speelde Robben 33 wedstrijden in de Eredivisie en scoorde hij twaalf goals. Het daaropvolgende seizoen zag er in eerste instantie veelbelovend uit, maar tegen AJ Auxerre in de UEFA Cup scheurde hij zijn hamstring en raakte vier tot zes weken geblesseerd. Robben revalideerde, maar later in het seizoen tegen zijn voormalige club FC Groningen ging het weer mis. Opnieuw scheurde hij zijn hamstring en weer lag hij er voor eenzelfde periode uit. Zijn deelname aan het EK van 2004 kwam hierdoor even in gevaar.

Chelsea

Robben speelde zich bij PSV in de kijker bij buitenlandse topclubs. Manchester United was in hem geïnteresseerd, maar een bod van 7.000.000 euro was voor PSV onacceptabel. Voorzitter Harry van Raaij van PSV vond het te weinig: ‘Voor die prijs mogen ze een Robben-shirt met een handtekening hebben’ . Chelsea FC, betaalde uiteindelijk 18 miljoen euro voor de speler. Van 2004 tot 2007 speelde Robben drie seizoenen voor de Londense club. Robben wordt bejubeld om zijn rushes, techniek en snelheid, maar geregeld bekritiseerd vanwege zijn vermeende schwalbes. Hierna maakte Robben voor 36 miljoen euro de overstap naar Real Madrid.

Real Madrid

Robben viel in zijn eerste jaar bij Real Madrid meermaals geblesseerd uit,de medische staf van Real Madrid dacht te weten dat de oorzaak een verkeerde loophouding was. Hij zou in zijn eerste seizoen slechts tot 21 wedstrijden komen, waarin hij vier keer scoorde. Halverwege het seizoen 2008/09 kwam hij goed in vorm toen coach Juande Ramos hem als rechtsbuiten in plaats van linksbuiten posteerde. In dit seizoen was Robben veel minder geblesseerd dan in de jaren ervoor. Robben groeide uit tot belangrijke speler en maakte steeds meer doelpunten en assists.

FC Bayern München

Aan de start van het seizoen 2009-2010 roerde Real Madrid zich danig op de transfermarkt. Vele Nederlandse voetballers werd te verstaan gegeven dat zij niet langer welkom waren bij de club.[1] Voor Robben gold dat hij niet weg hoefde, maar dat een vertrek bespreekbaar was. Hij werd hierop in verband gebracht met Liverpool FC, Tottenham Hotspur, Fenerbahçe SK, AS Roma, Barcelona FC en Manchester United.

Op 27 augustus 2009 maakte Robben de overstap van Real Madrid, naar FC Bayern München, met de overgang zou zo’n 25 miljoen euro gemoeid zijn. Hij gaf bij zijn vertrek aan, dat hij het niet netjes vond hoe Real Madrid hem, en de andere Nederlandse spelers, behandelde. Robben werd in München de achtste Nederlandse speler uit de clubgeschiedenis. Willem Hesselink, Mark van Bommel, Martin Jol, Roy Makaay, Raymond Victoria, Jan Wouters en Edson Braafheid gingen hem voor.

In zijn debuutwedstrijd tegen VfL Wolfsburg, op 29 augustus 2009 waarin hij in de rust inviel, wist hij direct tweemaal te scoren.

Robben maakte dit seizoen veel beslissende doelpunten in de Champions League. Zo maakte hij het beslissende doelpunt tegen Fiorentina in de achtste finale. In de kwartfinale scoorde Robben het beslissende doelpunt tegen Manchester United met een volley. Op 17 april 2010 maakt hij zijn eerste hattrick in zijn carrière in de met 7-0 gewonnen wedstrijd tegen Hannover 96. Robben maakte dit seizoen in de competitie 16 doelpunten in 24 wedstrijden. Dit leverde hem onder meer de titel Duits voetballer van het Jaar op van het sportblad Kicker.

Nederlands elftal

Robben maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal op 30 april 2003 tegen Portugal. In de tien wedstrijden voorafgaand aan het EK waaraan hij deelnam, scoorde hij twee keer. Op het Europees kampioenschap voetbal 2004 in Portugal beschouwde het Nederlandse publiek hem als een van de uitblinkers. Tegen Duitsland speelde hij nog niet, maar tegen Tsjechië wel. Tijdens die wedstrijd gaf hij twee assists. Nederland kwam met 2-0 voor. Na 59 minuten, bij een 2-1 stand, werd hij gewisseld voor Paul Bosvelt. Nederland verloor uiteindelijk met 2-3 en bondscoach Dick Advocaat kreeg een storm van kritiek over zich heen vanwege de wissel van Robben. Tegen Letland, Zweden en Portugal speelde Robben een minder doorslaggevende rol. Tegen Zweden scoorde hij de beslissende strafschop in een strafschoppenserie en verloste Nederland daarmee van een nationaal voetbaltrauma; jarenlang had het nationaal elftal telkens verloren bij strafschoppen.

Op het WK in 2006 scoorde Robben het enige doelpunt tegen Servië en Montenegro en gaf hij ook de assist op de 2-1 van Van Nistelrooy in de wedstrijd tegen Ivoorkust.

Hij werd in 2008, ondanks een teleurstellend seizoen bij Real Madrid, opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor het Europees kampioenschap voetbal 2008.

Op 13 juni 2008 gaf Robben de assist voor het tweede Nederlandse doelpunt (Robin van Persie was de doelpuntmaker) en even later scoorde Arjen Robben de derde goal van de EK-match tegen Frankrijk.