André Ooijer

Geplaatst door

André Antonius Maria Ooijer (Amsterdam, 11 juli 1974) is een Nederlandse voetballer die per 2009/10 uitkomt voor PSV, dat hij eerder van 1998 tot en met 2006 vertegenwoordigde.

Ooijer groeide in Amsterdam op. Hij begon met voetballen op zijn vijfde jaar en sloot zich op zijn vijfde aan bij amateurclub SDW. Hij speelde later ook nog bij SDZ. Tijdens het seizoen 1986/1987 werd hij in de jeugdopleiding van Ajax genomen. Omdat een doorbraak uitbleef, vertrok Ooijer in 1994 op huurbasis naar het nabij gelegen FC Volendam, waar hij in het seizoen 1994/1995 32 wedstrijden op het hoogste niveau speelde. Hij maakte daarin 4 doelpunten. Daarna transferde hij al snel naar Roda JC, waar hij twee en een half seizoen verbleef.

PSV

In de winterstop van seizoen 1997/1998 kocht PSV Ooijer voor €450.000,-. Ooijer maakte zijn debuut voor PSV in het seizoen op 11 februari 1998 tegen FC Utrecht. Omdat rechtsback Vampeta kort daarvoor naar Brazilië was teruggekeerd, was die positie vacant en mocht Ooijer die meteen opvullen. In de wedstrijd tegen FC Utrecht scoorde Ooijer meteen. Hij bleef een vaste waarde voor de rest van het seizoen. De daaropvolgende seizoenen kreeg Ooijer veel te maken met blessures. Hij kwam daar door niet tot een hoog aantal competitiewedstrijden.

Ooijer won vijf landstitels, twee KNVB-bekers en driemaal de Johan Cruijff Schaal. Europees gezien haalde Ooijer met PSV in het seizoen 2004/2005 de halve finale van de UEFA Champions League. Verschillende clubs hadden in de loop der jaren interesse in Ooijer, waaronder veel Duitse clubs zoals FC Schalke 04 en Bayer 04 Leverkusen.

Na het WK was er in de zomer van 2006 ook interesse van met name het Italiaanse Livorno. Uiteindelijk wilde de Italiaanse club niet het bedrag betalen wat PSV voor hem vroeg. Vlak voor het eind van de transferperiode forceerde Ooijer middels een werkweigering een transfer naar Blackburn Rovers, nadat PSV volgens hem het nieuwe contract, dat hij wilde tekenen, zich terugtrok.

Premier League

In Engeland had hij een slechte start, maar hij groeide na verloop van tijd uit tot een vaste waarde. In januari 2007 liep hij een ernstige blessure op, die hem voor de rest van het seizoen aan de kant hield. Hij speelde weer tijdens het seizoen 2007-2008. Trainer Mark Hughes plaatste hem vrijwel altijd in zijn basiself. In het verloop van het seizoen 2007-2008 toonde Feyenoord interesse in de dan 33-jarige verdediger, die een aflopend contract had tot 2008. Een korte maand later voegden Ajax en AZ zich in dat rijtje. The Rovers gaven aan dat Ooijer nog in de plannen van de club hoorde en dat de club waarschijnlijk de optie tot verlenging van het contract ging lichten. Op 21 mei 2009 wordt bekend dat Ooijer na 3 jaar terugkeert naar PSV, hij tekent daar een contract voor één seizoen.

Nederlands voetbalelftal

Ooijer kreeg voor het eerst een kans om voor het Nederlands voetbalelftal te spelen toen hij opgeroepen werd voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales. Dit was in aanloop naar het WK 1998 in Frankrijk. Ooijer zat de hele wedstrijd op de bank, maar werd door bondscoach Guus Hiddink toch goed genoeg bevonden om mee te mogen naar het WK. Ook op het toernooi speelde hij niet. Zijn eerste interland speelde hij tegen Brazilië. Bondscoach Frank Rijkaard selecteerde Ooijer voor de wedstrijd en op 5 juni 1999 viel Ooijer tijdens de rust in voor Michael Reiziger. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel.

Ook drie dagen later speelde hij, als basisspeler, mee als het Nederlands Elftal nog een keer tegen Brazilië oefende. Ooijer kreeg na 83 minuten zijn tweede gele kaart en moest dus van het veld af. Voor EURO 2000, het Europees Kampioenschap in Nederland en België werd hij niet geselecteerd. Hij was een van de laatste spelers die Frank Rijkaard liet afvallen voor het toernooi. Onder de volgende twee bondscoaches, Louis van Gaal en Dick Advocaat kwam Ooijer slechts sporadisch aan spelen toe, mede door veel blessureleed.

Ondanks dat hij de beide barragewedstrijden speelde voor kwalificatie van het EK 2004, werd hij niet voor dat toernooi geselecteerd. In de tweede barragewedstrijd (de thuiswedstrijd tegen Schotland) scoorde Ooijer de 2-0. De wedstrijd eindigde in een 6-0 overwinning voor Oranje. De toenmalige bondscoach, Marco van Basten, riep Ooijer onder andere op voor een vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Italië op 11 juni 2005. Ooijer viel in de 60e minuut in voor Ron Vlaar. De wedstrijd eindigde in een 1-3 nederlaag.

WK 2006

Ooijer werd vervolgens geselecteerd voor het WK 2006 in Duitsland, waar hij de vaste centrale verdediger was. De verdediger startte tegen Servië en Montenegro in de basis en kon terugkijken op een prima partij. Ook tegen Ivoorkust en Argentinië speelde Ooijer 90 minuten naar behoren. Oranje trof in de achtste finales Portugal. Ooijer speelde weer een degelijke partij, maar desondanks verliest Oranje met 0-1, en is het (voorlopig) laatste WK-duel voor Ooijer een feit. Ooijer was, samen met Van der Sar, de enige die alle minuten van Oranje speelde tijdens dit WK.