Poker vs. voetbal

Geplaatst door

Poker en voetbal: het lijken totaal verschillende werelden maar schijnt bedriegt. Beide sporten (je leest het goed: poker is onlangs officieel uitgeroepen tot denksport) hebben meer overeenkomsten dan je zou denken. Naast het feit dat in zowel voetbal als poker de geluksfactor een belangrijke rol speelt, zijn er ook elementen als spelinzicht, strategie, het presteren onder druk en het anticiperen op de tegenstander noodzakelijk voor het behalen van succes.

Benieuwd welke dat zijn en wil je weten welke bekende spelers en voetbalcoaches er regelmatig aan de pokertafel zijn te vinden? Lees dan gauw verder!

 

 

 

Poker vs. voetbal

(Foto bron: https://www.flickr.com/photos/znani/1118633075 )

 

De laatste jaren zijn er steeds meer profspelers die het na hun voetbalcarrière nog eens dunnetjes over doen in de wereld van het pokeren. Op zich is dit niet verwonderlijk want beide spellen vragen een aantal van dezelfde kwaliteiten van de spelers. Hetzelfde geldt ook voor voetbalcoaches want het coachen van een voetbalteam heeft veel raakvlakken met het spelen van een pokergame. Wat te denken van het managen van het hele spel, wat kort gezegd inhoudt dat je er voor zorgt dat je het meeste uit het spel haalt, een zo goed mogelijke prestatie neerzet en daarbij optimaal gebruik maakt van je eigen kwaliteiten én de zwaktes van je tegenstanders. Een goede voetbalmanager is, naast dat hij oog moet hebben voor zijn eigen team, ook gefocust op de tegenstander en zal proberen om zijn of haar strategie te doorzien en hier tactisch op te reageren. Hieronder volgt een mooi overzicht van de overeenkomsten tussen een pokerspeler en een voetbalcoach.

Voetbalcoach

1. Probeert het maximale uit zijn team te halen
2. Moet onder druk de controle kunnen houden
3. Krijgt te maken met kansberekening, bijvoorbeeld
voor de spelstrategie van de tegenstander
4. Moet belangrijke beslissingen maken in korte tijd
5. Beslissingen kunnen grote financiële gevolgen hebben.

Pokerspeler

1. Probeert het maximale uit de hand te halen
2. Moet onder druk overzicht kunnen houden
3. Moet de opties voor de handen van zijn tegenstanders bereken
4. Moet flexibel zijn en snel kunnen beslissen
5. Beslissingen kunnen grote financiële gevolgen hebben.

Pokerspeler

(Foto bron: https://www.flickr.com/photos/currybet/76008300/ )

Het rijtje van spelers die een voorliefde voor het pokerspel hebben is wat langer. Bekende (oud)voetballers die geregeld pokeren zijn Edwin van de Sar, Patrick Kluivert, Ronald de Boer, Winston Bogarde, Ron Vlaar en Richard Witschge maar de lijst is veel langer. Ook onder buitenlandse spelers wordt het pokeren omarmd. Zo heeft Teddy Sheringham er bijvoorbeeld een aardig centje mee verdiend tijdens grote pokerevenementen en ook Zidane staat bekend om zijn pokerskills. Ronaldo, “Het Fenomeen” uit Brazilië speelt tegenwoordig poker voor ’s werelds grootste aanbieder, PokerStars Kortom: voetbal en poker zijn anno 2015 onlosmakelijk verbonden en het is afwachten welke nieuwe spelers er binnenkort aan de pokertafel verschijnen!