Deze EK-landen hebben een betere kans op winst

Geplaatst door

Het EK van 2016 is extra bijzonder omdat dit het eerste Europese kampioenschap is dat niet met 16, maar met 24 landen wordt gespeeld. Hierdoor heeft het EK een heel andere opzet. Wat betekent dat eigenlijk voor de kansen van de landen?

Voorafgaand aan ieder toernooi worden al voorspelling gedaan: wat zijn de kansen en wie gaat het toernooi winnen? Titelverdediger (winnaar van het EK 2012 én 2008) Spanje kwam bij velen als favoriet uit de bus rollen, maar La Roja werd tweede in de groep en trof het sterke Italië. De ploeg van Antonio Conte gooide de grote favoriet al in de achtste finale uit het toernooi.

Meer landen, betekent natuurlijk een kleinere kans op een eindoverwinning. Op het eerste EK van 1960 deden 4 landen mee, een winstkans van 1 op 4. In 1980 waren dat er 8. Vanaf 1996 werden de kansen met 16 landen nog kleiner. Het EK 2016 heeft met 24 landen een primeur.

EK-kansen

Een EK kun je daardoor vergelijken met een kansspel als roulette, het spel dat in de achttiende eeuw ontstond in het gastland: Frankrijk. Bij Frans roulette wordt een balletje de cilinder met 37 vakken (landen) in gegooid. Deze vakken zijn genummerd, van 0 tot en met 36. Eén van deze nummers (landen) gaat winnen. Maar binnen deze wedstrijd, wordt een andere wedstrijd gespeeld, zoals binnen de wedstrijd om het EK te winnen aparte duels worden gespeeld.

Naast nummer 0 – 36 gaat het ook tussen een rood (team rood) of zwart (team zwart) vakje. En het gaat tussen een even nummer (team even) en oneven nummer (team oneven). Op betway.be vind je nog meer informatie over kansspellen en kun je zelf ook inzetten op je kansen, zoals bij roulette, blackjack en slots.

De vraag is of het nieuwe schema van het EK ook al wat weggeeft over de kansen. Is de kans 1 op 24 of heeft de groep waarin je geloot bent invloed?

Opzet EK

Om een knock-outsysteem te kunnen spelen heb je twee teams nodig in de finale, vier in de halve finale en acht in de kwartfinale. Maar het EK 2016 heeft zes groepen en wanneer de nummers één en twee van een groep doorgaan heb je twaalf teams.

Daarom is dit jaar gekozen een extra knock-outronde toe te voegen: de achtste finale. Voor deze ronde zijn zestien teams nodig. Om dichtbij de gebruikelijk opzet te blijven, worden de twaalf nummers één en twee aangevuld met de vier beste nummers drie. En dat verandert een hoop…

Één, twee, drie

Normaal gesproken zorgen de grote landen (Spanje, Duitsland, Frankrijk) dat ze eerste worden in hun poule, zodat ze daarna tegen een nummer twee loten van een andere poule: een zwakkere tegenstander.

Maar het gebeurt natuurlijk wel eens dat een sterk land door een slippertje ineens tweede wordt, zie Spanje dat vervolgens verloor van Italië. Op dit EK zijn er echter ook landen die doorgaan als nummer drie, en dat zijn duidelijk de zwakkere landen. Doordat er maar vier landen als nummer drie doorgaan en er zes groepswinnaars zijn, is van tevoren bepaald welke groepswinnaars tegen een nummer drie mogen spelen, namelijk de winnaars van Groep A, B, C, en D.

Dat betekent dat de winnaars van groep E (Italië) en groep F (Hongarije) het tegen een nummer twee moesten opnemen (Spanje en België). Die twee landen zijn beduidend sterker dan de nummers drie. Opvallend is dat drie van de groepswinnaars die tegen een nummer drie mochten zich naar de halve finale hebben weten te spelen (Frankrijk, Wales en Duitsland).

Zit je dus in groep A, B, C, of D, dan loot je in de achtste finale tegen een zwakker land, waardoor de weg naar de Europese titel in ieder geval wat makkelijker wordt!