Europees kampioenschap voetbal 2012

Geplaatst door

Oekraïne en Polen organiseren het Europees kampioenschap voetbal van 2012, dat zal plaatsvinden van 8 juni tot 1 juli 2012. Voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA heeft dit op woensdag 18 april 2007 bekendgemaakt in Cardiff, Wales. Met acht stemmen kregen de twee landen de voorkeur boven Italië (vier stemmen) en het duo Kroatië/Hongarije (nul stemmen).

Speelsteden
De wedstrijden worden afgewerkt in acht speelsteden, gelijk verdeeld over de beide gastlanden. In Oekraïne zijn dat Charkov, Donetsk, Kiev en Lviv, in Polen wordt gevoetbald in Gdańsk, Poznań, Warschau en Wrocław. De Poolse steden Chorzów en Krakau staan op de reservelijst, evenals het Oekraïense Odessa. De Oekraïense stad Dnepropetrovsk stond aanvankelijk op de lijst van speelsteden, maar door onvoldoende vooruitgang in de aanleg van infrastructuur rond het vliegveld, besloot de UEFA om Charkov aan te wijzen als speelstad.

Aantal deelnemers
Net als aan alle EK’s vanaf 1996, nemen zestien landen deel. Het is de laatste keer met 16 teams. Vanaf 2016 doen 24 landen mee aan de eindronde. Het voorstel om al in 2012 het deelnemersveld tot 24 uit te breiden werd afgewezen.

Oekraïne en Polen zijn als organisatoren automatisch geplaatst. De overige landen beginnen in de zomer van 2010 met de kwalificatie.